Wijnbouw in Portugal

De bekendheid van de Portugese wijnen is nog niet zo groot. En dus onbemind. Nochtans heeft Portugal reeds een zeer lange wijntraditie.
In de 18e eeuw kwam de Porto erg in trek; een drank die tot op heden nog bij velen in de smaak valt.

Portugal bleef geruime tijd geïsoleerd van de andere wijnlanden. De wijnmakers hadden er weinig behoefte aan om hun producten te exporteren omdat de lokale markt voor hen voldeed.
Zo heeft Portugal zijn eigenheid bewaard met al die inheemse druiven!
De grote veranderingen kwamen er na de toetreding van Portugal tot de Europese Unie. De Europese subsidiëring blies de wijnindustrie nieuw leven in en de export van Portugese wijnen kwam stilaan op gang.
Ambiente biedt zowel wijnen van domeinen met een lange traditie als van recent gestarte projecten. Zo ligt de eerste jaargang (2019) van de wijnen van Menino do Coro in de rekken bij Ambiente!

Portugal geniet door zijn ligging aan de Atlantische Oceaan van een uitgesproken en apart klimaat met grote temperatuurverschillen tussen de noordelijke wijngebieden en de wijngaarden in het zuiden. Ook de bergketens vormen dan weer een natuurlijke barrière voor de oceaanwind en creëren daardoor plaatselijke microklimaten voor de wijngaarden. Daarbij komt nog de grote diversiteit aan druivenrassen en de uiterste zorg die de wijnbouwers besteden aan hun producten.

Als voornaamste wijngebieden vernoemen we hier de Vinho Verde, de Douro, Dão en Alentejo streek, maar vergeten zeker niet Setúbal, Algarve, Lisboa en Porto!